Bakat bröd



Idag har jag varit ekonomisk och bakat eget bröd. Lite sådant får man ju fixa med när man är a-lös halva sommaren. Jag bakrade havrebröd med lingon, hoppas det blev gott. Har inte hunnit smaka ännu.

Ingredienser (2 limpor)
1 paket jäst (50g)
5 dl vatten
2 dl lingonsylt
1 msk salt
5 dl havregryn
13 dl fullkornsmjöl

Gör såhär: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Häll lite av
vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, lingonsylt, salt, havregryn och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig.. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa som läggs på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare i ca 30 min. Pensla limporna med kallt vatten och strö på lite havregryn. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 30 min. Låt svalna på galler.


Kommentarer
Postat av: Mia

Nybakt bröd är gott! Och det är härligt att sätta händerna i en deg! Låt mig rekommendera böckerna "Bröd" av Jan Hedh och "Brödälskare" av... hm har glömt hans namn. Långjästa bröd med mkt mindre än 50 g jäst blir nämligen ÄNNU godare :)

Postat av: lina

ooh, va kul att du röstade på mig! Tack så mycket :)

Jättefin blogg!

2009-07-10 @ 16:17:34
URL: http://linafie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback